Reacties

Wij filteren reacties voorafgaand aan publicatie op gepast taalgebruik. Na goedkeuring wordt de reactie op de website hieronder geplaatst. Dit beperkt de discussie tot een enthousiaste en opbouwende uitwisseling van gedachten 😊

4 reacties op “Reacties”

  1. Dr. Ir. Rube van Poelgeest avatar

    In aflevering 9 stel je dat de zorg in Denemarken 10% goedkoper is.
    Daar heb ik dicussie over met collega’s die beweren dat dat niet zo is. 2019 13% meer uitgaven per bewoner en vergelijkbare BBP uitgaven (2019)
    Ze baseren zich op https://gupta-strategists.nl/studies/zorg-in-denemarken-walhalla-of-niet.
    Zij verdedigen gebaseerd daarop het nederlandse systeem.
    Zijn dat weer appels en peren?

    1. onzezorgeuro avatar

      Beste Rube,
      Inderdaad appels en peren. Ik had hierover ook kort contact met Gupta. Zij gebruiken de OESO informatie over financiële verhoudingen zonder correctie voor PPP (purchasing power parity, oftewel koopkracht). Als je daarvoor corrigeert zien de cijfers er heel anders uit en is NL duurder uit dan DEN. Economen en de OESO corrigeren hun financiële cijfers bij een internationale vergelijking altijd voor PPP, omdat dit een betere weergave is van verhoudingen. Waarom GUPTA dit niet doet is mij een raadsel. Hierdoor ontstaat weer allerlei ruis op de lijn, doordat professionele media en schrijvers van columms de GUPTA rapportage gebruiken voor hun eigen doel. Overigens stond er vandaag wel een goed artikel over de ziekenhuiszorg in Denemarken in het FD : Voor beter ziekenhuis nemen Denen langere reistijd voor lief

  2. Roman Pechaczek avatar
    Roman Pechaczek

    De sterke onderhandelingspositie van de zorgaanbieder is in de ggz niet of maar beperkt van toepassing. Dit heeft deels te maken met de problemen van risicoverevening bij ggz kosten en de prikkel voor zorgverzekeraars om erom bekend te staan dat ze ggz zorg slecht inkopen. Er zijn geen hoge marges bij veel partijen. Veel aanbieders staan op omvallen.

    1. onzezorgeuro avatar

      Beste Roman,
      de ggz (mn de sggz) is een zorgenkindje. De risicoverevening werkt inderdaad erkend slecht. Er is al heel wat geprobeerd om dit te verbeteren, maar dat heeft nog niet tot een bevredigend resultaat geleid. Met als resultaat maatschappelijke onrust en ongekende wachtlijsten.
      Overigens is het privacy vraagstuk volgens mij ook een struikelblok voor een verbetering in deze problematiek. Goed dat stichting Recht op GGZ dit thema landelijk aankaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *